Natrag na novosti

25.05.2022

Izazovi uređenja malih kupaona

Imate malu kupaonicu i jednostavno ne možete pronaći rješenje za uređenje takvog prostora? U ovakvim situacijama važno je detaljno planiranje i poznavanje osnova pametnog dizajna interijera. Ne brinite, mi smo tu da vam olakšamo taj proces i inspiriramo vas u potražnji za idealnim ključnim komadima za vašu malu kupaonicu.

U novije vrijeme, sve je više stanova i kuća koji imaju čak i po nekoliko kupaonica. Upravo zato što ih je više, neke od njih su jednostavno manje i koriste se za manje i kraće svakodnevne potrebe. No, to ne znači da moraju biti išta manje udobne ili lijepe od uobičajenih kupaonica.

Dapače, pametnim planiranjem i odabirom odgovarajućih komponenti, mala kupaonica može biti i privlačnija, zbog većeg osjećaja intimnosti i udobnosti. Uz nekoliko pametnih trikova, mali prostor ne mora izgledati pretrpano ili ostavljati dojam skučenosti.

Vaša kompaktna kupaonica može odavati dojam stila i sofisticiranosti. Donosimo vam top 5 savjeta za uređenje malih kupaonica, a na vama je samo da budete kreativni i odaberete boje, teksture i položaj elemenata.

 1. Kombinirajte različite materijale
  Odaberite porculanski kupaonski umivaonik neobične boje koji će upasti u oko svakome tko uđe u prostoriju i uskladite ga sa svojim zidovima. Odaberete li uz to i mramornu tuš kadu, dobit ćete kombinaciju koja sigurno neće ostati nezamijećena. Dobro pozicionirane drvene police mogu prostor učiniti dodatno zanimljivim.
 2. Odaberite viseće kupaonske ormariće
  Ormarići koji ne dosežu pod, već ostavljaju dovoljno prostora da se cijela širina pločica vidi, stvaraju optičku iluziju većeg prostora. Ako odaberete ormariće koji se otvaraju pomoću male udubine na vratima, odnosno, one ormariće koji nemaju ručke, dodatno smanjujete nepotrebno trošenje ionako malog prostora. Međutim, ako ste ipak ljubitelj zanimljivih detalja, odlučite se za srebrne detalje koji se zrcale i na taj način ne zauzimaju dodatan prostor.
  3. Napravite pametni sustav odlaganja
  Premda se čini da male kupaonice najčešće nemaju dovoljno prostora za dodatne sustave za odlaganje osim kupaonskih ormarića, razmislite postoji li u vašoj kupaonici neispunjeni prostor koji bi idealno poslužio za još jedan viseći ormar ili police. Budući da dolaze u različitim oblicima, veličinama i bojama, pametnim planiranjem možemo ispuniti dio praznog prostora te si stvoriti dodatan prostor za sve higijenske potrepštine, ručnike itd.
  4. Koristite podžbukne slavine, podžbukne tuš sisteme i podžbukne vodokotliće
  Iako vam se trenutno možda ne čini kao da takvo što ima veliku ulogu, ali prikrivanjem velikih i neprivlačnih elemenata, kao što su vodokotlići, stvaramo mnogo luksuzniji, profinjeniji i udobniji prostor. Kada je riječ o slavinama - što manje elemenata imaju, manje je dijelova za čišćenje i manje prostora zauzimaju. Osim toga, izgledaju sofisticiranije.
  5. Kreirajte iluziju prostora s ovalnom kadom
  Samostojeća kada je odlično rješenje za male kupaonice jer ne zahtjeva postavljanje dodatnih pločica, odnosno zatvaranje prostora koji drugim kadama služi kao podloga. Ovalna samostojeća kada stvara privid dodatnog slobodnog prostora i vizualno produbljuje prostor. Osim toga, možete napraviti i lažni zid, odnosno policu koja nastaje kada se gornja polovica zida napravi dubljom, što ostavlja prostor od nekoliko desetaka centimetara, dovoljnih za odlaganje higijenskih potrepština, mirisnih svijeća, biljaka i drugih ukrasa. Takav zid može i sakriti ružne cijevi i druge dijelove kupaonice koje ne želite ostaviti na svjetlu dana.

 

Za više ovakvih savjeta, pratite naše blogove ili nas posjetite u našoj poslovnici na adresi Maksimirska 32, Zagreb.